Megújul a Lónyay Utcai Református Gimnázium épülete

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a Dunamelléki Református Egyházkerület 300 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, melynek köszönhetően sor kerül a Lónyay Utcai Református Gimnázium épületének energetikai korszerűsítésére. A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének 100 %-a,

A KEHOP-5.2.13-19-2019-00013 sz. projekt keretében megvalósuló beruházás a gimnázium épületének I. felújítási ütemét foglalja magában az alábbiak szerint:
Megvalósulás időtartama: 2019.10.01-2020.09.30.
Helyszín: Lónyay Utcai Református Gimnázium (1092 Budapest, Kinizsi utca 1-7.)
A támogatási konstrukció keretében igényelt és megítélt támogatás: 300.000.000 Ft
Jelen konstrukció keretében nem támogatott tevékenységek költségei: 506 383 762 Ft
A beruházás teljes költsége: 806 383 762 Ft
A „Pályázatos Épületenergetikai Felhívás Egyházak Számára” elnevezésű támogatási konstrukciónak köszönhetően sor került az épület hőtechnikai adottságainak javítására:

Jelen pályázat a megvalósulási helyszínen zajló teljes körű felújítási munkálatok I. ütemének energetikai projektrészeit foglalja magában, mint elszámolható költség.

A projekt rövid távú célkitűzése az Lónyai Utcai Református Gimnázium és Kollégium iskolaépületének energetikai korszerűsítése, mely beruházás hatékonyabb energiahasználatot és racionálisabb energiagazdálkodását eredményez. A hatékony és minőségi oktatáshoz szükséges infrastrukturális feltételek biztosításával javulnak a tanulási/oktatási körülmények. A hatékony és környezettudatos energiagazdálkodásból származó megtakarítások pedig új módszertani elemek alkalmazását teszi lehetővé az oktatás terén.

Az épület energetikailag elavult szerkezetei és berendezései jelentős energiaveszteséget és ezzel üzemeltetési kiadást eredményeznek a pályázó szervezetnek, korlátozzák és fenntarthatatlanná teszik az épület használatát.

A teljes I ütem részeként (beleértve az elszámolható és nem elszámolható projektelemeket is) az alábbi felújítás kerül megvalósításra:

– Az épület hőtechnikai adottságainak javítása: az épület nyílászáróinak cseréje, homlokzatok utólagos hőszigetelése, padlásfödémek szigetelése,

– tetőszerkezet részleges cseréje,

– teljes tetőfedés cseréje,

– homlokzati kőburkolat kialakítása

– használaton kívüli szellőztető berendezések bontása

– napelemek telepítése hálózati villamosenergiatermelés céljából.

A projekt eredménye nemzetgazdasági szinten mérhetően hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez, megújuló energiahordozó alkalmazása mellett. A beruházás a környezet tehermentesítését szolgálja, hiszen a felhasznált energia mennyiségének csökkenése és a megújuló energiatermelés a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi. Jelen projekt hosszú távú eredményként közvetetten hozzájárul a fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővülésére épülő gazdasági növekedés elősegítéséhez.

Sajtóközlemény megtekintése