Az első félévben különböző régi fotográfiai módszereket (cianotípia, kallitípia, antotípia) próbáltunk ki a kémiaszakkörön. Minden esetben valamilyen fényérzékeny anyaggal vontuk be a papírt, majd erre ráhelyeztük a kívánt kép negatívját és kiraktuk a napra, vagy UV lámpa alá. Ezután már csak mostuk, fixáltuk és szárítottuk a képeket.

Egy otthon is elvégezhető módszer receptje:

100 ml körömlakklemosóba tégy 2 evőkanál kurkuma port, keverd össze, majd szűrd le (pl. papírzsebkendővel). Ezután szobafestő ecsettel fess be vele egy papírlapot (ezt gyorsan kell kivitelezni, mert a körömlakklemosó gyorsan szárad és nem lesz egyenletesen sárga a papír, ha többször átfested). Ha megszáradt, képkeretbe kell tenni, úgy hogy a papír és az üveg közé teszed a másolandó tárgyat, pl.: levelet. Ezután több órára ki kell tenni a napra (nyáron érdemes csinálni).

Ha kész egy szép citromsárga képet kapsz. Ha meg akarod változtatni a színét, akkor önts szóda oldatot tálcába, és erre helyezd rá a képet. Mivel a kurkuma egy természetes indikátor a kép vörösesbarnára változik.

Horváth István Péter
(kémia tanár)