Augusztus utolsó hetében, tizennégy vállalkozó kedvű kisgimnazista, valamint három felnőtt kísérő nekiindult, hogy a Börzsönyben töltsön el egy hetet.  Diákjaink – némi költői túlzással – történelmi pillanatnak voltak alkotó részesei, hisz iskolánk újkori életében ez volt az első tematikus hittantábor, ami megrendezésre került.

Augusztus 22-én indult a program, amikor is közösen részt vettünk az Évkezdő Tábor nyitóistentiszteletén iskolánkban, majd ezt követően két kisbuszba bepakolva elindultunk a festői Nagybörzsönybe. A több évfolyamból, összeverődött csapaton odafelé még érezni lehetett némi megilletődöttséget, visszafelé azonban már nyoma sem volt mindennek, sőt… J

Két kiváló pedagógusunk (Gyenesné Székely Nikoletta és Kacsó Nándor) mellett, iskolánk lelkésze tartott még a gyerekekkel. A szervezők színes, változatos programot állítottak össze, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a fiatalok között szövődjenek, erősödjenek a kapcsolati szálak, amellett, hogy Istenhez is közelebb kerülhetnek.

Utóbbi érdekében délelőttönként bibliai foglalkozások, csoportos beszélgetések voltak Nándi bácsi vezetésével, este pedig iskolalelkészünk bátorította az Isten mellett való elköteleződés bátor lépésére a fiatalokat. A délután játékok, és egy-egy igazán érdekes, izgalmas program eltöltésének a jegyében telt.

Jó volt bejárni az ún. „Börzsöny-kört” éjszakai túra (!) keretében, nagy élmény volt az erdei vasutazás, a helyi vízimalom felkeresése, a nagybörzsönyi állatfarm meglátogatása.  Mindezek mellett a gyerekek megcsodálhatták a helyi, közel 800 éves, különleges templomokat, vagy épp a völgyben lévő tónál nyílt lehetőség eltölteni az időt, csodás környezetben. Niki néni igazi tyúkanyóként fogta össze a csapatot, Nándi bácsi pedig kiváló játékokkal fűszerezte meg a mindennapokat.

Bár nem volt betervezve, de találkozhattunk a falu legidősebb lakosával, Eszter nénivel is, aki történeteivel, valamint az életben való boldoguláshoz adott jótanácsaival nagy hatást gyakorolt a gyerekekre.

Egy-két nap elteltével azt vettük észre, a gyerkőcöknek nem nagyon hiányzik a telefonjuk. Már ezt nagy sikernek könyvelhetnénk el, de minden ebbéli várakozásunkat felülírta, amikor az utolsó napon a fiatalok közölték: ők már szeptemberben jelentkezni fognak a jövő évi hétre!

Hálásak vagyunk Istennek, hogy szolgálhattunk ezek felé az egytől-egyig csodálatos gyerekek felé, és örülünk, ha a nyár végéhez közeledve, iskolánk egy kis tehermentesítést tudott biztosítani a szülők számára.

Reméljük, a tábor nem múlik el nyomtalanul, és immár évközben, pl. a SULIFI kisebbik csoportjában tovább szövődnek azok a bizonyos kapcsolati szálak, mind horizontális, mind vertikális irányban. Sokat tehetünk mindezért, te például, kedves olvasó azzal, ha hűséggel imádkozol ezekért a fiatalokért, a jövő nemzedékéért!

Üdvözlettel:

Hajdú Bálint Kadosa

lelkipásztor