Iskolánknak néhány éve tart már a testvériskolai kapcsolata egy dél-koreai intézménnyel, a Hanil Girls’ Middle and High School nevű iskolával, az ottani diákok már többször ellátogattak hozzánk, sőt októberben végre mi is kijutottunk hozzájuk. Idén januárban ismét rajtuk volt a sor, hogy meglátogassanak minket.

A fogadó diákok és a szervező tanárok nagy izgalommal várták január 10-ét, hiszen ezen a napon érkezett iskolánkba a 27 koreai diák és az őket kísérő 8 tanár, köztük a kinti intézmény főigazgatója, Lee, Shinho, illetve a Middle School és a High School igazgatói. A magyar diákok és a programban részt vevő lónyays tanárok Varga Júlia tanárnő vezetésével már jó előre eltervezték, milyen programokkal szórakoztassák a vendégeket, akik maguk is kérték, hogy néhány helyre mindenképpen vigyük el őket, amíg Budapesten tartózkodnak. Így aztán a dél-koreai csapat tagjai többek között meglátogathatták a Halászbástyát, járhattak a Parlamentben, bevásárolhattak a Fővám téri csarnokban, az iskolában rendhagyó testnevelés órán vehettek részt és kézműveskedhettek, játékos városismereti versenyen mérhették össze leleményességüket, magyar néptáncot tanulhattak, illetve megismerkedhettek egy másik magyar hagyománnyal, a disznóvágással is, melyre az iskola udvarán került sor egyik nap.

A 27 diák mind egy-egy lónyays tanulónál volt elszállásolva, így a fiatalok között még ez alatt a rövid idő alatt is szoros barátságok alakulhattak ki. Az utolsó délután minden család egyénileg döntötte el, milyen programra viszi el a saját vendégét, többen korcsolyázni indultak, voltak, akik libegőre szálltak, de olyan is akadt, aki a Tropicáriumba vagy egy különleges múzeumba vitte el a párját.

A nyolc ideutazó tanár programjáról esténként a lónyas tanárok szervezőcsapata gondoskodott, akiknek tagjai Tóth Csaba Csongor igazgató úr, Varga Júlia főszervező tanárnő, Szöllőssyné Paszternák Natasa igazgatóhelyettes, Wáhl Zsófia tanárnő, Fehér-Stróber Katalin tanárnő, Sas Gábor és Tóth Csaba tanár urak voltak.

Hamar elrepült az a pár nap, amíg itt voltak vendégeink, január 13-án már indultak is tovább Bécsbe, hiszen az ő iskolájuk ilyenkor egy európai körúton vesz részt, melynek mi csupán az első állomása voltunk. A diákok könnyes szemmel integettek az iskolánk elől induló busz után, de a gondolat, hogy többen októberben ismét találkozhatnak egymással – ezúttal kint Dél-Koreában – némileg enyhítette a búcsúzás fájdalmát.

Budapest, 2023. 01. 17.

         Szöllőssyné Paszternák Natasa

Fotó: Bicsák Boglárka, Mátrai Magdolna