patay
 Patay D. Zsigmond Dévaványa szülötte. Edzői képesítései: atlétika, torna, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, sí. 1942-től 1952-ig, a Lónyay Utcai Református Gimnázium (akkor: Budapesti Református Gimnázium) megszűnéséig, gimnáziumunk tanára. Emellett 1949-től a Testnevelési Főiskolán gyakorlatvezető tanár. 1950-től a Budapesti Református Theologiai Akadémián óraadó tanár. 1974-ben történő nyugdíjazását követően is tovább dolgozott, mint a Magyar Diáksport Tanács szakágvezetője. Alapító tagja a Magyar Röplabda Szövetségnek.

A munkaközösség tagjai

1. Balássy László
2. Jágerné Papik Olga
3. Sági Éva
4. Lukács Csaba

Patai D. Zsigmond Kupa

Amikor iskolánkban 2006-ban osztálytermeket, előadókat és tornatermeket neveztek el az intézményünkben tanító és tanuló híressé vált emberekről, nem volt kétséges, hogy az épület legszebb tornatermét Patai D. Zsigmond volt testnevelőről nevezzük el. Patai D. Zsigmond mind kosárlabdában, mint röplabdában edzői képesítéssel rendelkezett. Válogatott játékosok egész hadát nevelte ki ezekben a sportágakban.

Úgy gondoltuk, hogy az ő emlékét legméltóbban egy róla elnevezett kosárlabdatornával tudjuk őrizni, és megünnepelni. Az iskolánkban kosárlabdázó lányok saját zsebpénzüket felajánlva edzőjükkel és testnevelőjükkel Jágerné Papik Olgával vásároltak egy kupát, amelybe bevésették Zsiga bácsi nevét és az első Patai D. Zsigmond Vándorkupa időpontját, a 2007. esztendőt.

A kosártorna megnyitására meghívtuk a tanár úr egyik volt tanítványát, Tar Károlyt, aki szintén a magyar sport egyik kiválósága lett. A megnyitón meghatottan mesélt Patai D. Zsigmond tanár úrról. Hálásan megköszönte, hogy tornát neveztünk el a kiváló sportemberről. Hozott magával ajándékba egy kupát is. Mivel a kosaras lányok már rendelkeztek serleggel, a röplabdázó kolléganőnek ajánlották fel a kupát, aki a következő esztendőtől, 2008-tól szintén rendez tornákat Patai tanár úr emlékére.

Ebben a tanévben már 10. alkalommal kerül megrendezésre a Patai Kupa kosárlabdában. A torna egyben a végzős kosaras lányok búcsúmérkőzése is. Itt köszönik meg az alsóbb évesek az iskoláért végzett csodálatos eredményeket. A röplabdások is már a 9. Patai D. Zsigmond röplabdatornát fogják megrendezni Sági Éva tanárnő vezetésével. Reméljük, még sokáig fennmarad ez a szép hagyomány az iskolánkban.

Jágerné Papik Olga
testnevelő tanár