Guido de Brés Gimnázium – Rotterdam

 

1999-ben indult útra az első lónyays diákcsapat a holland testvériskolánkhoz, a rotterdami Guido de Brés Gimnáziumba. A két gimnázium tanárai a korábbi években már találkoztak egymással és hosszú távú tervet készítettek a két gimnázium közötti kapcsolatot illetően. A holland gimnázium egy sokkal nagyobb intézmény, mint a miénk, ott több mint 1500 diák tanul.

 

 

Az a rendszer alakult ki, hogy minden év októberében 14-15 holland diák érkezik hozzánk Budapestre. Itt a lónyays diákok családjainál vannak elszállásolva egy héten keresztül. Napközben a gimnázium programokat szervez, megmutatjuk Budapest nevezetességeit, ellátogatunk Gödöllőre, Szentendrére. A vasárnapi istentisztelet és a családi ebéd után találkozik a nemzetközi csapat és egy angol nyelvű áhítaton veszünk részt.

Ennek az egy hétnek az a fő célja, hogy megmutassuk a vendégeknek a főváros legszebb részeit és az, hogy a holland diákok bepillantást nyerjenek a magyar családok életébe. Ez az egy hét nagyszerű alkalmat ad minden résztvevőnek, hogy egész héten gyakorolják az angol nyelvet, hiszen ez a közös nyelv.

A magyar diákok májusban szoktak Hollandiába menni, a tulipánok, a fapapucsok és a sajt hazájába.  A kezdetekben ez egy nagyon hosszú út volt autóbusszal, de pár éve már rövid idő alatt ott lehetünk repülővel. Májusban már jó ismerősként üdvözlik egymást a diákok, hiszen az első találkozás óta tartják emailen, facebook-on a kapcsolatot. A mi diákjaink számára is nagy élményt jelent egy hetet eltölteni egy holland keresztyén családdal. Nem ritka, hogy ezekben a családokban 6-7-8 gyermek is van, így mindig van kivel beszélgetni.

A hollandiai kirándulások során nagy sétákat teszünk Rotterdamban, elvisznek bennünket Amszterdamban, ahol egy kellemes hajóút során lehet megismerkedni a város különböző részeivel, jártunk Dordrechtben, Delftben, meglátogattuk Európa legnagyobb kikötőjét, a kinderdejki szélmalmokat és az Északi tenger homokos partját.

A 15 éves testvériskolai kapcsolat során több olyan barátság alakult ki  a diákok között, hogy nyáron a családok meglátogatták egymást. Volt olyan diákunk, aki pár év elteltével meghívót kapott a cserepartnere esküvőjére.

Szeretnénk bíztatni  a lónyays diákokat,hogy októberben vegyenek részt a diákcserében, hiszen a közös programok, az együtt töltött idő, a beszélgetések  nagyszerű alkalmat nyújtanak új barátságok megszületéséhez.