Az osztálykirándulások idején a két hetedikes osztály öt napos kirándulásra ment Erdélybe. Az első napon a korai indulás után Nagyváradon megtekintettük a székesegyházat, ahol Szent László királyról emlékeztünk meg. Ezután a történelmi belvárosban sétálva próbáltuk felidézni a városhoz kötődő nagy költőink korát. A Királyhágón megpihenve jutottunk el Torockóra a szállásunkra. A falu különleges népi építészete, földrajzi fekvése és vendégszeretete az egész csoportot magával ragadta.

Másnap, Pünkösd vasárnapján az Ótordai Református Egyházközség fogadott bennünket az istentiszteletén, ahol az erdélyi testvérekkel együtt ünnepeltük az egyház születésnapját. Innen a tordai sóbányába mentünk, ahol a nagy hőség után felüdítő hűvös fogadott minket.

Hétfőn Kolozsváron megnéztük a Szent Mihály templomot és az előtte álló Mátyás király szoborkompozíciót. Megkerestük Mátyás király és Bocskai István szülőházát, felevenítettük a két nagyság kolozsvári kötődését. A város ősi református központját is felkerestük. Elcsendesedtünk a Farkas utcai templomban, az ebédünket a mellette levő Református Kollégium éttermében fogyasztottuk el. A Tordai-hasadék végigjárása kapcsán is foglalkozhattunk Szent László királlyal. A torockói szállásunkról a Székelykő 1129 méteres csúcsát azok mászták meg, akiknek maradt ereje az esti túrához.
A negyedik napon elhagytuk szeretett falunkat és Déva felé vettük az irányt. Az út közben Nagyenyeden a diákemlékműnél megemlékeztünk a Rákóczi-féle szabadságharcban elesett 30 kollégiumi diákról. Gyulafehérváron a XIII. században épült érseki székesegyházban a Hunyadiak, Izabella királyné és János Zsigmond keleti magyar király, később Erdély első fejedelme gazdagon díszített kőszarkofágját koszorúztuk meg. Dévára érkezve egy alapos bevásárlás után a felvonó segítségével felmentünk a várhegyre, hogy megtekintsük Déva várát és a még esőben is gyönyörű kilátást. A vacsora után a dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyermekotthonának lakói focimeccsre hívtak ki minket. A lényegesen nagyobb gyerekekkel szemben szépen helytálltunk, és a vizes pálya ellenére balesetmentesen ért véget a mérkőzés. Az utolsó estén elbúcsúztattuk Botit, aki költözés miatt hagyja el a Lónyayt.
Szerda reggel átadtuk az otthonról hozott adományainkat a Szent Ferenc Alapítvány Gyermekotthon lakóinak, majd elindultunk hazafelé. Út közben Vajdahunyadon a Városligetből ismert másolat eredetijét, a „Várak királyát”, a Hunyadi-Bethlen várkastélyt látogattuk meg. Marosillyén Bethlen Gábor szülőkastélyának épen maradt lakótornyát, Aradon a vértanúk emlékhelyeit kerestük fel. Az ötödik nap estéjén fáradtan, de élményekkel gazdagon találkoztunk végre szeretteinkkel.

Az utazás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! programjának anyagi támogatásával valósult meg.