Lónyay a Bett Show 2020-on, avagy a digitális osztályunk és a világtrendek.

BETT Show – Mi ez?

A Bett Show a világ egyik legnagyobb oktatástechnológiai eseménye, amelyet minden évben Londonban rendeznek meg. Az oktatás teljes spektrumát (az óvodától az egyetemig) felölelő kiállításon az idei évben a HP, a Google, az Apple, a Microsoft, a Cisco, a Samsung, a Smart és a Lego mellett körülbelül 800 kiállító és 34 000 látogató vesz részt a világ minden tájáról. A kiállítás harmadát az Eszközök és technika részleg (Hardware and technologies) teszi ki, felét az Oktatási technológiák (Educational technologies), valamint a többi helyen a különböző országok oktatási minisztériumai és kisebb start up-ok mutatkoznak be.

Miért vagyunk kint?

Mivel iskolánkban, országos szinten is ritkaságnak számító, digitális osztályokat indítunk immáron két éve. Fontosnak tartjuk a folyamatos fejlődést. Szeretnénk benne maradni a szakmai vérkeringésben.

Mit csináltunk kint?

Megtekintettük a teljes kiállítást. Kipróbáltuk a technológiai újdonságokat. Betekintést kaptunk abba, hogy más országok hol tartanak az oktatás átalakításában. Meghallgattuk eszközforgalmazó cégek bemutatóit. Részt vettünk a hazai szakirányú műhely, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ kihelyezett előadásán és vezetett látogatásán is. Célirányosan kerestünk a pedagógiai elképzeléseinkhez passzoló megoldási lehetőségeket és örömmel tapasztaltuk, hogy utunkon nem járunk egyedül.

Látottak, tapasztalatok, újdonságok

Az idei show meghatározó iránya a programozás és a robotok voltak. Sok cég kínál kicsiknek és nagyoknak programozható robotokat a méhecskétől, a komolyabb programnyelveket igénylő változatokig. Kisebb hangsúlyt kapott az interaktív tábla és az okostelefon tanórai alkalmazása. Úgy tűnik, hogy ezek a már korábban is átmenetinek tűnő megoldások, kiszorulnak az oktatástechnológiai piacról. Általánossá kezd válni az érintőképernyős, tábla méretű monitorok használata, valamint azok kommunikációja az egyéb eszközökkel. A tabletek helyét átvették a chromebookok, és laptopok amelyek tapasztalataink szerint is jobban kihasználhatóak a tanórákon. Úgy tűnik, az általunk választott irány a prezentáló eszközök és a diákok eszközeit tekintve megfelelő választásnak tűnik a nemzetközi trendek tekintetében is.