Iskolánkban az 1956. október 23-i forradalomról és szabadságharcról október 25-én emlékeztünk meg. A legnagyobbak a Terror Házába látogattak el egy rendhagyó történelemórára, a 7-11. évfolyam a Corvin moziban tekintette meg a Néma forradalom című filmet, míg a legkisebbek, az 5-6. évfolyam diákjai az iskolában maradtak, ahol egészen rendhagyó élményben volt részük.

A diákok izgatottan gyülekeztek a 444-es teremben, ahol egy rövidfilm megtekintésére készültek, ám meglepetésükre a film rendezője és egyik főszereplője is jelen volt köztük. A Partizánok című rövidfilmet Szabó Szonja rendezte, és kérésünkre ő maga is eljött a vetítésre, illetve magával hozott még egy vendéget is, a filmben Czinege Jancsit alakító Szili Gézát.

A nagyjából húsz perces filmet, amely 1959-ben játszódik, és két kisfiú barátságán keresztül mutatja be a forradalom megtorlása utáni sötét időszakot, feszült csendben nézték végig a diákok, majd lelkes tapssal jutalmazták a film alkotóját és szereplőjét. Ezután nyílt lehetőség arra, hogy kérdések hangozzanak el a meghívott vendégek felé, amire nem kellett kétszer biztatni a diákokat, ugyanis egymás után záporoztak az érdeklődő kérdések, melyek nagy része arra utalt, hogy a közönséget megragadta a film üzenete.

Szabó Szonja rendezőnő utána elárulta nekünk, hogy most először nézte meg gyerekközönséggel együtt saját filmjét, és minden eddiginél jobb élmény volt számára, ahogy a gyerekek együtt éltek az alkotással. A főszereplő Szili Géza kicsit megilletődve állt ki a több mint száz diák elé, de rendületlenül válaszolt minden neki szóló kérdésre.

A beszélgetést követően a diákok négyes csoportokba álltak össze és egy 15 kérdésből álló kvízfeladatot kaptak, melyek a film tartalmára vonatkoztak, végül pedig az osztálytermeikbe elvonulva szintén négyfős csapatokban készítettek egy-egy plakátot a filmhez.

Úgy tűnt, mind a diákok, mind a vendégek számára maradandó élményt nyújtott ez a délelőtt, és a gyerekek úgy mehettek haza, hogy egy kicsit többet megértettek mindazokból az eseményekből, melyek 1956-ban hazánkban zajlottak.