Kedves Lónyay Gyülekezet!
Tisztelt Szülői Közösség!
Kedves Munkatársaink, Diákjaink!

Mintha lassulnánk. Fogytán a kezdeti lendület, kimértebbek lépteink, úgy tűnik fáradt pillantások pásztázzák a távolt. Talán kissé elfáradtunk. Diákok, szülők, tanárok egyaránt. Néha/gyakran türelmetlenek vagyunk, máskor lehangoltak, időnként már nincs is kedvünk semmihez. A gyakran egyhangú napok és az elmúlt hetek megviseltek mindnyájunkat. Rendkívüli, szokatlan még mindig a helyzet, korlátozottak lehetőségeink és visszavágyunk a régi életünkbe. Rendkívüli: mert nem ez az élet normális rendje. Hiányzik a közösség, a hétköznapok és hétvégék váltakozása, a kapcsolatok és találkozások hálója, amelyek nyomán azt érezzük, hogy zajlik körülöttünk az élet és részei vagyunk a világnak.

Ugyanakkor nagy ajándék a befelé fordulás lehetősége, a meghittebb családi együttlétek és az újra felfedezhető csendben elmondott fohászok ideje. Mert lelassult napjainkban ismét megszülethet a csend. Olyan csendesség, amely alkalmat ad arra, hogy meghalljuk azt, Aki eddig is, most is szól hozzánk. De nagyon kell figyelnünk, mert Ő gyakran halkan kopogtat, és szelíd hangján szól. Tanuljuk hát megélni ezt a csendet is, hála telt szívvel, ha ez most megadatott, ha erre felfigyeltünk.

És egy kicsit ki kell még tartanunk. A mai naptól számítva pontosan egy hónap múlva zárul a 2019/20-as tanév. Azt most még nem tudjuk pontosan hol és milyen körülmények között, de bizonnyal elhangozhatik majd a mondat, amit minden év végén annyira várunk: a ….-dik tanévet lezárom!

De ne szaladjunk azért most még annyira előre. Van még addig dolgunk bőséggel. Be kell fejeznünk tisztességgel a hátramaradt dolgokat. Eljött az ideje a rendszerezésnek, adminisztrációnak, számadásnak. Diákjainknak eljött a végső hajrá ideje, ha javítani, vagy bizonyítani kell, még itt a lehetőség. És sok átgondolni valót is hagy ránk ez a rendkívüli tanév.  Úgy a családokban, gyülekezetekben, a köznevelésben, itt a Lónyay Református Gimnáziumban!

„A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.” (Róma 12:12) Az előző tanév vezérigéje segítsen bennünket ma is, így induljunk hát neki ennek az utolsó, nehéz időszaknak. Mennyei Atyánk ezzel bocsájt utunkra a következő négy hétben is. Kérjük, hogy óvjon és őrizzen meg mindnyájunkat, adjon nekünk szilárd hitet és akaratot, hogy helyt álljunk feladataink között. fohászkodjunk erőért, türelemért, hogy képesek legyünk szeretetben elhordozni Szeretteinket, ismerőseinket, fáradtan, türelmünk fogytával, kedvetlenség és a mindennapi gondok közepette és ellenére is!

Ámen.

Budapest, 2020. május 15-én 

                                                                                 A Lónyay Gimnázium Tantestülete