„ARTE ET MARTE – Tudománnyal és fegyverrel kell küzdeni!”

/Bethlen Gábor fejedelem/

A verseny célja: egyházi és világi iskolák diákjai számára szeretnénk a honvédelem, az önzetlen hazaszeretet, a bajtársiasság ideáit közvetíteni, egyben nemes versengés közepette lehetőséget adni számukra, hogy edzettségükről és szellemi-fizikai felkészültségükről is számot adhassanak.

Résztvevők: Egyházi és más fenntartású középiskolák 9- 12. évfolyamos diákjai.

A verseny fő szervezője: a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium együttműködve az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral és Budapest Főváros Védelmi Bizottságával.

A verseny ideje: 2019. március 23. (szombat) 09.00-14.00 óra között.
A verseny helye: 1092 Budapest, Kinizsi utca 1-7.

Programok:
08.15-08.45 Regisztráció, ellátmány vételezése
09.00 Megnyitó, áhítat és a verseny megáldása
09.20-12.00 Versenyszámok
12.15 Ebéd
13.15 Eredményhirdetés
13.45 Zárás, elbocsájtó áldás vétele

Versenyszámok:

  • Fegyveres lépcsőfutás
  • Ügyességi pálya négykeréken
  • Lövészet légpuskával
  • Fegyverismeret
  • Tornatermi akadálypálya
  • Lézerlövészet (airsoft)
  • Honvédelmi, történelmi, egészségügyi, rendvédelmi elméleti tesztek

Verseny jellege: Iskolák közötti csapatverseny. Csapat létszáma 4 fő. A csapat összetétele nincs meghatározva. Vegyes csapat férfi kategóriában indul.

Nevezés: A versenyre elektronikus úton lehet nevezni a mozes.edina@lonyayrefi.hu e-mail címre elküldött, a gimnázium honlapjáról letölthető nevezési lapon. Húsz csapat részvételére van lehetőség (iskolánként maximum két csapat jelentkezhet).
Nevezési határidő: 2019. március 8-án 12:00 óráig.

Nevezési lap (online kitöltés)Nevezési lap (letöltés)

Nevezési díj nincs!

Díjazás:

I-III. helyezett csapatok serleg, a csapat tagjai érem díjazásban részesülnek. A kísérőtanár részére ajándéktárgyat adományoznak a rendezők.

Dress code: A megnyitó és záró eseményen alkalomhoz illő, társasági öltözet, a verseny ideje alatt az időjárásnak megfelelő sportöltözet, tornacipő.

A rendezvény teljes ideje alatt a rendezők minden résztvevő számára biztosítanak frissítő italt, és teljes ellátást.

A tervezett versenyszámok leírása:

1./ Fegyveres lépcsőfutás: a IX. kerületi Bauhaus stílusú, négy szintes, több mint 10.000 m2 iskolaépületünk két nagy lépcsőháza nagyszerű lehetőséget kínál a magas szintű láberő-állóképesség, vitálkapacitás, valamint az akaraterő és kitartás bemutatására. A szintek közötti harminc lépcsőfokon bemutatott fel- és lefele futást hátra vetett gyakorló gumi gépkarabéllyal hatják végre a diákok. A csapatok tagjainak összesített időeredménye nyomán alakul ki a sorrend.

2./ Ügyességi pálya négy keréken: a csapatok izomerővel hajtott négykerekű járművekkel teljesítik a kijelölt versenypályát, a leggyengébb időeredmény kiesik, a többi összeadódik.

3./ Lövészet légpuskával: a lövészet során meghatározott idő alatt a lehető legtöbb célt kell leküzdeniük a versenyzőknek, fejenként tíz lőszer felhasználásával, két légfegyver segítségével. A csapat minden tagjának (4 fő) azonos számú lövést kell leadnia, a lőgyakorlat értékelése a leküzdött célok száma szerint történik.

4./ Fegyverismeret: AK-47, hatástalanított gépkarabélyokat kell, minden csapattagnak időre szét- és összeszerelnie. Az időeredmények összeadódnak, a leggyengébb kiesik.

5./ Tornatermi akadálypálya: A csapat minden tagja, váltóverseny-szerűen végig halad a kijelölt, tornaszerekkel és egyéb katonai eszközökkel nehezített pályán, leküzdve azokat. Minden akadályon át kell haladni, egyet sem lehet kihagyni, a csapat az utolsó versenyzőjének célvonalon történő áthaladása dönti el a sorrendet.

6./ Lézerlövészet: Infravörös fénnyel működő lézerpuskákkal kell, öt lövés leadásával, minél több találatot elérnie a csapatnak, az elért pontszám nyomán alakul ki a sorrend (minden csapattagnak le kell adnia az öt lövést). Itt elképzelhető, hogy airsoft fegyverrel kell végrehajtani a célok leküzdését.

Honvédelmi, történelmi, egészségügyi, rendvédelmi elméleti teszt feladatok: Míg a sorsolás nyomán az első tíz csapat a gyakorlati próbákat teljesíti, addig a másik tíz csapat elméleti tudásáról ad számot, majd cserélnek. A helyes válaszok száma fogja meghatározni ebben a számban sorrendet.

Értékelés:

Minden csapat az adott versenyszámban elért helyezése szerint kap pontszámot. (Azaz, 20 csapat részvétele esetén az I. helyezett, az adott számban: 20 pontot kap, a 20. helyezett pedig 1-et. Abban az esetben, ha a csapat nem hajtja végre a feladatot, akkor nincs helyezése és pont értéke nulla.) A legtöbb pontot elért csapat végez az első helyen.

Információ: a versennyel kapcsolatos további információ kérhető: Tóth Csaba Csongor, +36 30/369-73-32, vagy a megadott nevezési e-mail címen, mozes.edina@lonyayrefi.hu .