2019. október 17-én délután érkezett meg 14 holland diák két tanár kíséretében a rotterdami Guido de Brés református gimnáziumból, a testvériskolánkból 8 napra. A csoport összetétele mindig attól függ, hány fiút tudunk fogadni? Az idén csak két lónyays fiú jelentkezett a diákcserére, de két lány is tudott lehetőséget biztosítani 1-1 fiú elszállásolására.

Az idén is próbáltunk változatos programot összeállítani a vendégek részére. Meglátogattuk a Nemzeti Galériát, majd egy kollégánk felesége, aki profi idegenvezető, egy kétórás séta keretében megmutatott a magyar-holland csoportnak néhány fontos épületet. A program során a kommunikáció végig angolul zajlott, ami nagyszerű lehetőség volt a nyelvgyakorlásra. A Bazilika nagyon tetszett a vendégeknek, majd a Margit szigeten töltöttünk hosszú órákat a jó időben.

A vasárnap délelőtti istentisztelet után délután egy angol nyelvi áhítatra gyűltünk össze a Salétrom utcai templomban, ahol egy amerikai lelkész végezte a szolgálatot.

Másnap megismertettük a vendégeket az iskolánkkal.

A Biblia múzeum után a dunai hajóról gyönyörködhettek a tájban. Az egész keddi napot Debrecenben töltöttük – Református kollégium, Nagytemplom, Szabó Magda emlékház. A másnapot ismét a természetben töltötte a csapat. Felmentek az Erzsébet kilátóba, és gyerekvasutaztak is. A búcsúestén nagy élvezettel fogyasztották az édesanyák, nagymamák finom süteményeit. Az utolsó program a Parlament meglátogatása volt, majd ebéd után az egész csapat indult a repülőtérre. Nagyon nehéz volt az elválás, sokan könnyeztek és nem akartak hazamenni. Március közepéig kell várni az újbóli találkozásra, amikor a lónyaysok repülnek Hollandiába.