2018. Szeptember 17-19.

Az idei évben a végzős biológia-kémia tagozatosokkal utolsó alkalommal mentünk terepgyakorlatra az érettségi előtt.

Az első napon a veresegyházi tavak élővilágát ismertük meg. A vizes élőhelyek jellegzetes növényfajaival találkoztunk. Bejártuk a tavak körül futó Tavirózsa tanösvényt, amelynek egyik állomásán megismerkedhettünk az úszólápok képződésével és élővilágával. A tavak körüli vizsgálódás végén egy pillanatra láttuk, hogy hogyan vadászik kecskebékára a vízisikló, valamint hogyan menekült meg a béka. Ezután egy homoki vegetációt vizsgáltunk meg, láttunk a természetes növénytakarót és az emberi beavatkozás eredményeként létrejött homoki fenyvest. A nap lezárásaként a Veresegyházi medvefarmot látogattuk meg.

A következő napon a Fóti Somlyóhegyet jártuk be, amelynek élővilága különleges védelmet élvez. Itt él a Fóti boglárkalepke, amelynek ez az egyetlen előfordulási helye a Földön. A Somlyó hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílt a Gödöllői dombságra, valamint a szép napos időben Budapestig is el lehetett látni.

A terepgyakorlat utolsó napján egy ártéri tanösvényt jártunk be a Duna árterében. A növényzet szinte áthatolhatatlan függönyt képzett, az áradások alaposan megviselték a tanösvényt, kidőlt, korhadó fák voltak mindenhol az élők között.

Ezzel a terepgyakorlattal jutottunk el odáig, hogy a képzés során bejártuk és megismertük Magyarország főbb élőhelytípusait és néhány különleges területre is eljutottunk.